Graniti i mermeri u Građevinarstvu

Iako kada se pomenu mermer i granit svi pomisle na spoljašnju upotrebu, ta dva plemenita kamena su itekako prisutna i unutrašnjosti domova. Njihova dugovečnost, postojanost na udarce, vlagu, hemikalije ih svakako preporučuje i za unutrašnju upotrebu. Korist upotrebe kamena u odnosu na druge materijale jeste izuzetno plemenit izgled koji obezbeđuje prostoriji u koju je ugrađen.

Kuhinje

U kuhinjama se od granita i mermera izrađuju radne ploče. Garntovano će nadživeti sve ostale materijale i uređaje ugrađene u kuhinju. U našoj ponudi prisutna je široka paleta boja i tekstura kamena za radne ploče. Kombinacija sa drvetom, staklom ili hromiranim metalom, prirodni kamen deluje harmonično i uklapa se u svaki prostor. Izborom ploča visokog sjaja sveli ste poroznost kamena na minimum, samim tim i prljavština nema gde da se zadržava.

Kupatila i podovi

Sve napred navedeno važi i za kupatila, uz napomenu da se minimalno kliza, što iprirodni kamen  čini idealnim za kupatilo. Svaka domaćica ceniće lakoću održavanja i postizanja viskog stepena higijene.

Podovi su jako specifični zbog stalne  izloženosti težini, delom od hodanja, a delom od stajanja nameštaja i drugih stvari na njemu. Ukoliko se odlučite za postavljanje grantnih ili mermernih ploča na svoje podove ili stepeništa, preporučujemo Vam  konsultaciju sa našim stručnjacima, jer je izbor i način izrade podloge na koji će kamen doći izuzetno bitan za njegovu kasniju postojanost, kao i pravilan izbor samog kamena koji mora biti otporan na spoljne uticaje, kao i u dovoljnoj meri protivklizan, a uz sve to mora i lepo izgledati. Dugovečniji je od svih oblika parketa, pločica ili drveta,a kamen se može obraditi i u formatu podnih pločica. Uz pravilno postavjanje i održavanje habanje je minimalno.

Podprozornici

Sve prisutnija je upotreba granita i mermera za izradu podprozornika (okapnica) spoljnih i unutrašnjih. Osnovni razlog izbora prirodnog kamena  je izuzetno reprezentativan izgled objekta na kojima je ugrađen. 

Otprornost prirodnog kamena o kojoj smo ovde već govorili apsolutno ga preporučuju za izradu pre svega spoljnih okapnica. U napomenu da je prilikom ugradnje neophodno ostvariti dobru vezu sa  prozorom, kao i da je neophodno projektovati pravilan pad kako bi voda oticala. Zbog svega ovog toplo Vam preporučujemo da ukoliko se odlučite za izbor mermera i granita za izradu podprozornika u prvoj fazi zamene prozora ili obnavljanje fasade kontaktirate naše stručnjake, kako bi izbegli eventualne kasnije dodatne troškove ili vizuelne nepravilnosti. Koliko god delovalo da izuzev estetskog dela, ne postoji praktični razlozi za izbor mermera i granita za unutrašnje podprozornike, nije tako. 

UV zračenje koje je maksimalno upravo u oblasti oko prozora. Temperaturna razika koja postoji u zimskom periodu jer se ispod prozora nalaze radijatori, a iznad je prozor kroz koji stiže hladan vazduh.  Ovo je samo jedan od razloga zbog kojih opet u prvi plan dolazi izuzetna otpornost kamena. Između ostalog i na temperaturne razlike i čini ga pravim izborom i u ovom segmentu unutrašnjeg uređenja Vašeg doma.

Odabrali ste kamen? Sve ostalo je naš posao.

Od projektovanja do ugradnje naš stručni tim vodi brigu o svakom koraku. 

Projektovanje

Obrada

Isporuka

Ugradnja

Treba vam pomoć?